Van dromen naar werkelijkheid met een hoofdletter 'K', de razendsnelle opkomst van gevaarlijke 'partydrug' Ketamine

WOE 12:30 - 13:00

Dit is een presentatie van 2019

De bijdrage van Ketamine aan het totaal aantal incidenten op EHBO-posten en bij ambulancediensten vervijfvoudigde in zes jaar tijd. Dr. Esther Croes (Trimbos) vertelt samen met een hulpverlener van Witte Kruis Evenementenzorg over de (zeer actuele) cijfers en de gevolgen van Ketaminegebruik op evenementen en festivals.

In de in oktober 2019 verschenen factsheet Ketamine (Trimbos) worden de meest recente kennis en cijfers gebundeld. Het gebruik van ketamine voor recreatieve doeleinden komt het meest voor onder jongvolwassenen die uitgaan. Er zijn signalen dat het gebruik van ketamine de afgelopen jaren verder sterk is toegenomen in deze groep.

Daarnaast is ook het aandeel incidenten met ketamine op EHBO-posten op grootschalige evenementen sinds 2015 groter geworden, met opnieuw een toename in 2018-2019.
Grotere groep gebruikers in het uitgaansleven.

Effecten, risico’s en incidenten

Ketamine zorgt onder andere voor dissociatieve effecten. Bij een (te) hoge dosering kunnen gebruikers een zogenoemde ‘K-hole’ ervaren. Ze kunnen zich dan niet bewegen, niet praten en lijken zich in een andere wereld te bevinden.