Acute Zorg Alcohol & Drugs Incidenten op Evenementen

DON 14:00 - 14:30

Lezingenzaal 3

Bureau Alcohol & Drugs Incidenten

“Alle tieners zeggen ja tegen MDMA”, althans, als we Lil’ Kleine mogen geloven.

Uiteraard en gelukkig klopt deze uitspraak niet, maar met name de laatste jaren heeft het gebruik van Drank & Drugs wel een grote vlucht genomen. Wat we ook van drugs vinden, we zullen moeten accepteren dat het een verschijnsel is dat deel uitmaakt van de hedendaagse maatschappij. We zullen ermee moeten ‘dealen’, om in toepasselijke termen te blijven.

Wat zeker zorgen baart, is de toenemende sterkte van de middelen. Zo bevatten in 2018 onderzochte xtc-pillen 167 milligram MDMA, de werkzame stof. Vijf jaar eerder, in 2013, was dit nog 120 milligram. "Hoe sterker de pil, hoe sterker de effecten. De na-effecten zoals de kater kunnen veel langer aanhouden en sommige mensen kunnen erdoor in problemen komen en belanden op de EHBO." (Trimbos Instituut, Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) 2018)

Hulpverleners worden steeds vaker geconfronteerd met overmatig gebruik.
Snel en verantwoord reageren in geval van een alcohol- of drugsincident kan levens redden. Hulpverleners moeten dan ook weten hoe te handelen bij dergelijke incidenten.
Horecamedewerkers, politiefunctionarissen, ambulancepersoneel, huisartsen en verplegers, verzorgende IG in de verslavingszorg en met name ook Acute Zorgverleners op evenementen, zijn voorbeelden van personen die te maken kunnen krijgen met de gevolgen van overmatig drank- en drugsgebruik.

De certificatieregeling ‘ Basis / Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten’ (AZADI-BZADI) voorziet in de groeiende behoefte aan kennis en vaardigheden voor wat betreft het herkennen van een middel en het verlenen van basis/acute zorg daarbij.

Om te beoordelen of de cursist beschikt over het beoogde niveau van kennis en vaardigheden, dient deze een theoretisch en praktisch examen af te leggen.
Na het volledige examen met goed gevolg te hebben afgelegd, ontvangt de kandidaat het NIKTA ISO 17024 persoonscertificaat ‘Basis / Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten’.

Ook voor evenementen beveiligers, handhavers en horeca personeel!

Tevens verzorgen wij selectieservice (onder invloed zijn van middelen) bij het toelatingsbeleid op een evenement. Ook controle van meegebrachte stoffen behoren tot de mogelijkheden van onder service.

www.acutezorgalcoholdrugsincidenten.nl
info@acutezorgalcoholdrugsincidenten.nl

  • Thema
    Veiligheid

    Het thema veiligheid staat bij Festivak al jaren hoog in het vaandel en is een absolute voorwaarde voor een geslaagd evenement. Dit thema zal dit jaar daarom specifiek terugkomen op de beursvloer en in het inhoudelijke programma.