Geplaatst door: Festivak Nederland

Festivak, waar het ooit begon

De editie van Festivak in november 2022 wordt alweer de 25ste die we organiseren. Een prachtige mijlpaal, die wij zeker niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan. Dit artikel staat in het teken van terugblikken. Waar begon het allemaal, en wat hebben we in al die jaren zoal meegemaakt?

Het begon allemaal in 1996. Deze eerste editie van Festivak werd georganiseerd in de MECC in Maastricht. Destijds was het meer een congres dan een beurs. Het event was nog niet al te groot, en stond vooral in het teken van inhoudelijke lezingen. Kennis vergaren was dan ook het voornaamste doel voor de bezoekers. Vanwege het grote succes werd al direct besloten om in jaar 2 naar de Brabanthallen in Den Bosch (waar ook Festivak 2022 weer plaatsvindt) te verhuizen. Dat betekende meer ruimte en dus meer exposure mogelijkheden voor exposanten.

Festivak outdoor

Alles voor jouw evenement

In de loop der jaren is er een hoop veranderd in het concept. De focus ging meer en meer op het creëren van een beurs die specifiek gericht is op publieksevenementen. Zo groeide Festivak meer en meer uit tot een beurs waar je alles kunt vinden om van jouw evenement een groot succes te maken. Dit varieert van tenten tot podia, van hekwerken tot cateringen en van licht tot lockers. Je vindt op de beurs een compleet overzicht van aanbieders van producten of diensten die organisatoren ondersteunen bij het verwezenlijken van hun evenement. Oplossingen van A tot Z dus voor ieder event.

Deze vakbeurs heeft al op veel verschillende locaties plaatsgevonden. De MECC, de Brabanthallen, Autotron Rosmalen, Ahoy Rotterdam, RAI Amsterdam; waar zijn we eigenlijk niet geweest? En wat te denken van onze prachtige Belgische edities in Waagnatie Antwerpen en De Nekkerhal in Mechelen? Die laatste is tevens het adres voor Festivak 2023; ver weg nog, maar dichterbij dan je denkt!

Een editie waar we in het bijzonder nog op terug willen kijken is die van 2003. Vanuit de sector kwam de vraag om meer ruimte om het aanbod te kunnen laten zien. Dit resulteerde in een speciale buitenbeurs, georganiseerd op Landgoed Velder in Liempde. Doordat het heel de week vóór de beurs regende, leek het evenement (letterlijk) in het water te vallen. De nacht voorafgaand aan de start van de beurs is er met man en macht gewerkt aan het begaanbaar maken van het terrein. Bij de opening van de beurs brak ineens toch de zon door, alsof het zo moest zijn. Deze buitenbeurs was nogal anders dan anders, maar daarom zeker niet minder geslaagd.

1 groot spektakel

Festivak is meer dan alleen een zakelijk ontmoetingsplatform. De beleving is ook belangrijk, vandaar dat deze beurs altijd een groot spektakel is voor en mét onze bezoekers en exposanten. Niet voor niets is onze kring met vaste bezoekers groot. Een mooi voorbeeld hiervan is Jan Smeets, een van de oprichters van Pinkpop (fun fact: dit is het oudste nog bestaande festival in heel Europa). Hij is een trouwe bezoeker van de beurs, en heeft zelfs nog gesproken op de meest recente editie. Nu geniet Jan van zijn welverdiende pensioen, en we zullen hem zeker missen.

Zo hebben we een hoop meegemaakt in al die jaren. Uiteraard hopen we jou ook weer te zien op 9 en 10 november in de Brabanthallen in Den Bosch. Alle benodigdheden om van niets iets te maken, vind je hier. Dat wil jij echt niet missen!
 

Voeg reactie toe