Geplaatst door: Festivak Nederland

Festivak is terug, en hoe!

WAUW! Dat beschrijft het gevoel dat blijft hangen na twee dagen Festivak in 1 woord. Eindelijk mochten we weer samenkomen, en dat was te merken. In grote getale was de evenementenbranche vertegenwoordigd in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Aan het enthousiasme van alle bezoekers en exposanten te merken, kunnen we wel stellen dat iedereen dit enorm gemist heeft.

Liefst 4.879 bezoekers kwamen in totaal naar Festivak. 2.789 hiervan waren er op woensdag 9 november, op donderdag bezochten 2.090 mensen de beurs. Een bezoeker vatte het overheersende gevoel kort maar krachtig samen: ‘Geweldig dit. Ongelooflijk dat het alweer zo lang geleden is. We kunnen gewoon niet zonder dit’ (doelend op het elkaar face to face ontmoeten).

Eindelijk weer face to face

Die behoefte aan live werd bevestigd door diverse bezoekers. Een van hen zei dat hij niet alleen wilde zien wat er op de markt was, maar ook graag mensen wilde spreken. ‘Je bent toch benieuwd hoe het met iedereen gaat. Je spreekt elkaar wel eens via mail of telefoon ofzo, maar 1 op 1 is toch anders. Iemand in de ogen aankijken. Niet alleen om elkaar te helpen, maar ook om even lekker te ouwehoeren.’

In totaal waren er ruim 250 stands, de een nog groter en opvallender dan de ander. Lichteffecten, muziek, felle kleuren, grote voertuigen, een sneeuwmachine; op allerlei manieren trokken de exposanten de aandacht van de bezoekers. Dat maakt Festivak dan ook een spektakelstuk eerste klas, of zoals een bezoeker het samenvatte: ‘Je kijkt hier je ogen uit. Er valt zoveel te beleven. Zelfs als ik de hele dag hier zou rondlopen, zou ik niet alles kunnen zien wat hier staat.’

De ultieme netwerkgelegenheid

Met een mooie mix van vaste deelnemers (sommigen zijn er zelfs alle 25 edities bij geweest, zoals Arendje Verhuur B.V., Van Lieshout Elektra, Van Ham Tenten & Podia B.V., Adexpo, Coby IFS en MTD!) en nieuwe gezichten viel er van alles te ontdekken voor de bezoekers. Inspiratie genoeg voor mensen die hiernaar op zoek waren, maar ook volop gelegenheid om te netwerken met medeprofessionals. Dit werd dan ook door veel bezoekers aangegeven als belangrijkste reden van een beursbezoek. Een van hen zei hierover: ‘Erg leuk deze beurs en voor mij als nieuweling ideaal, omdat ik zoveel nieuwe mensen leer kennen.’

De exposanten zelf waren ook dolenthousiast. Een van hen verwoordde haar gevoel als volgt: ‘Super dit! We krijgen zelfs veel meer en ook diversere mensen hier dan we van tevoren hadden verwacht.’ En nog voordat de tweede beursdag überhaupt begonnen was, verzekerde een deelnemer ons zelfs al van het volgende: ‘Beste beurs die we ooit gehad hebben!’ Dit soort reacties, daar doen we het allemaal voor!

De thematours, snel de beurs verkennen 

Voor bezoekers die niet goed wisten welke stands ze moesten aandoen, was er een handige, leuke manier om de beurs te verkennen: de thematours. Hierbij werden zij rondgeleid over de beursvloer en kwamen ze langs exposanten binnen een bepaald thema. De thema’s waaruit je kon kiezen waren de beurzentour, de innovatie- & duurzaamheidstour, de fun- & foodtour en de promotietour. 

De tours duurden ongeveer een uurtje. De ideale duur, zo was de algemene mening van mensen die aan deze tours deelnamen. En nog belangrijker: de reacties waren uiterst positief. ‘Leuk, goed geregeld en ik heb ook goede verhalen gehoord op de stands’, zo liet een bezoekster weten. Een andere vrouw vertelde: ‘Dit is zo veel gemakkelijker dan alles zelf uitzoeken’, en dat is dan ook precies wat wij hoopten te bereiken met de tours.

Inspirerende verhalen van bekende sprekers

Naast een goedgevulde beursvloer met fraaie stands was er ook een uitgebreid inhoudelijk programma. Bezoekers konden onder meer naar lezingen van Jolanda Jansen van Rotterdam Ahoy, Martin van Ginkel & Rosemarijn Groenink van de KNVB, Danny Membre van RUMAG en Ronnie Degen van de Zwarte Cross om inspiratie te vinden voor hun eigen organisatie. De lezingen werden goed bezocht, en ze leverden de aanwezigen allerlei waardevolle inzichten op.

De traditionele brancheborrel

Natuurlijk mocht ook de befaamde brancheborrel niet ontbreken. Traditiegetrouw vond deze aan het einde van de eerste beursdag plaats. De locatie was dit jaar de Hertogzaal, waar de aanwezigen genoten van een hapje, drankje en muziek. Met supervette optredens van Jazzalike en Sophisticated Live (beiden geregeld door evenementenbureau Groovesum) hing er een fantastische sfeer en gingen de voetjes van de vloer. 

Vizier op de volgende editie

Terwijl we nog uitgebreid nagenieten van deze superbeurs, kijken we voorzichtig alweer vooruit. Want wij krijgen er geen genoeg van, en jullie hopelijk ook niet. Festivak is terug in 2023, op 22 en 23 november om precies te zijn. Deze editie zijn we weer in België te vinden, in de Nekkerhal in Mechelen om precies te zijn. Hopelijk zijn jullie er dan ook allemaal weer bij en gaan we er dan weer met z’n allen een spetterende beurs van maken!

Bekijk hier de website van Festivak België 
 

festivak

Voeg reactie toe